Zgubiłem dowód osobisty czy trzeba zastrzegać?

Wysłane przez Danuel 
4
Zgubiłem dowód osobisty czy trzeba zastrzegać?
13 maj 2025 - 09:31:01
Zgubiłem dowód osobisty jakieś dwa dni temu. Jeszcze się łudzę, że znajdę, ale zaczynam się martwić. Czy to nie przesada z tym zastrzeganiem dokumentów? Mam konto w banku, wszystko online, nie wiem czy ktoś w ogóle coś z tym może zrobić.
Re: Zgubiłem dowód osobisty czy trzeba zastrzegać?
13 maj 2025 - 11:00:21
Też kiedyś tak myślałem, że nikt nic nie zrobi z samym dowodem, ale niestety można się nieźle zdziwić. Wystarczy, że ktoś spróbuje wypożyczyć sprzęt, wziąć chwilówkę albo nawet próbować się podszyć pod Ciebie w inny sposób. Systemy nie są jeszcze na tyle szczelne, żeby takie przypadki wychwytywać od razu. Ja bym nie ryzykował. Zastrzeżenie dokumentu nic nie kosztuje i zajmuje dosłownie chwilę, a daje spokój. Można to zrobić tutaj: [zastrzegam.pl] – działa to przez banki i inne instytucje, więc informacja się rozchodzi. Nawet jeśli potem znajdziesz dowód, to lepiej go mieć zastrzeżonego i wyrobić nowy, niż się martwić przez kilka miesięcy.
Re: Zgubiłem dowód osobisty czy trzeba zastrzegać?
24 cze 2025 - 10:12:15
Lepiej nie zwlekać ze zastrzeżeniem dowodu, bo ktoś mógłby próbować podszyć się pod Ciebie, zwłaszcza jeśli ma dostęp do Twoich danych. Nawet przy bankowości online mogą zdarzyć się różne sytuacje, więc lepiej dmuchać na zimne i szybko zgłosić zgubę. Zastrzeżenie dokumentu nie kosztuje dużo, a daje spokój i minimalizuje ryzyko problemów.

13 sty 2026 - 11:06:58
Pozdrawiam.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować